Afgelopen zomer heb ik in Oostenrijk diverse bergtoppen beklommen.

Wat een prachtige en heerlijke ervaring in een schitterende omgeving. Op (bijna) iedere bergtop staat wel een kruis. Je loopt en klimt dus letterlijk naar het kruis. De beklimmingen waren pittig en zwaar. Je bent een paar uur onderweg. Op sommige bergen kon je halverwege, in de verte, het kruis al zien staan.

Onder het lopen wisselden de gedachten zich af. Ik dacht vaak aan mijn eigen situatie van de afgelopen jaren. Wat zat ik in een diep, diep dal. En met Gods hulp ben ik eruit geklommen. Het lopen omhoog deed mij sterk terugdenken aan mijn weg uit het dal. Ik heb het diepst van het dal gezien. Het dal van angst en psychisch lijden. Jaren durfde ik niets. Maar ik heb ook de bergtop gezien (I’ve been to the mountaintop, Martin Luther King). Het feit dat ik weer 1000 kilometer van huis op vakantie kan, mijn beklimming van bergtoppen is tegelijk een prachtige bemoediging voor jou. Als het lijden je raakt, als je te maken hebt met psychische klachten zoals angst, paniek en depressie.

Lopend naar de top en naar het kruis moest ik onder het afzien ook denken aan Jezus kruisweg. Lopen naar het kruis betekend Jezus spoor volgen. Het afzien tijdens een zware beklimming is in niets te vergelijken met wat Jezus heeft geleden voor onze zonden. Toch brengt het je dichter bij Zijn kruis. Letterlijk en figuurlijk.

Als je uiteindelijk de top bereikt ontvang je de beloning. Je bereikt het kruis. Voor mij een beeld van de weg van een christen naar vergeving. Vergeving door het kruis van Jezus. De apostel Paulus zegt het in 2 Timotheus 4:7 Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden.

Na een lange beklimming mag je rusten bij het kruis. We maakten foto’s bij het kruis en genoten van de geweldige uitzichten vanaf de top. Is dit geen beeld van de eeuwigheid? Na een vermoeiende, zware weg door het leven, gaan we in het geloof via het kruis naar Jezus in de hemel. Daar mogen we voor altijd rusten en genieten van zijn aanwezigheid!

Bij de meeste kruizen konden we een stempel zetten. Het bewijs dat je er bent geweest. Dat je de top gehaald hebt. Ben jij al bij het kruis van Jezus geweest? Als je neerknielt bij Zijn kruis, je leven geeft aan Hem, ontvang je als het ware ook een stempel. Gedrukt in het bloed van Christus. Weet je wat erop staat?

Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Johannes 3:16

Leo Heuvelman